Ana içeriğe atla

Mobil İnternet Sitesi

Son yıllarda teknoloji o kadar değişime ve gelişime uğradı ki, bazen kontrolsüz gelişimler ve yanlış yönlendirmeler olduğunu düşünüyorum. Teknolojiyi hayatı kolaylaştırmak için bir araç gibi kullanmak hedefindeyken, bir de bakmışız ki aslında daha da karmaşıklaştırmışız. Bu kovalamaca içerisinde, hayatı kolaylaştırmak açısından faydamız olabileceğini düşünerek bizim geliştirdiğimiz bir şeyler var.



İzmir Büyükşehir Belediyesi Mobil İnternet Sitesi




Artık birçok kişinin elinin altında internete bağlanabilen cep telefonu bulunmakta. Yolda sokakta, arkadaşlarınızla deniz kenarında otururken ve gezerken de artık internete bağlanabiliyoruz. Aklımıza herhangi bir şey takıldığı takdirde anında cep telefonumuzdan google a girip birşeyler arayıp bulabiliyoruz. Dünyanın en büyük kütüphanesi cebimize girdi.

Bu aşamada benim içinde bulunduğum nokta ise, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Eshot ve İzsu'nun internet sitesi üzerinden sunduğu hizmetlerinin mobil cihazlardan kolaylıkla ve hızlı bir şekilde sağlanabilmesi. Eshot Mobil'i bizzat kendim yaptım. İBB ve İzsu'da da sorumlusu olduğum ekipten arkadaşlarla (Cenker Dağdeviren, Ahmet Yalçın) birlikte uyguladık. Bu siteler;




Eshot Mobil İnternet Sitesi
İzsu Mobil İnternet Sitesi
Mobil İnternet Sitesinin klasik sitelerden farkı ne diye sorarsanız, cep telefonunuzdan eriştiğiniz anda bunu anlayabilirsiniz. Hız ve erişim kolaylığı açısından çok faydası olduğunu düşünüyorum.

Sizin de bu siteler hakkında eleştirilerinizi ve önerilerinizi bekliyorum.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Arkalı Önlü Yazdırma

Yazıcıdan çıktı alırken kağıt israfını önlemek, çok kağıt taşımamak gibi sebeplerle arkalı önlü çıktı almak istiyorsanız teknik şudur: Kağıdın yazdırılan kısmını ve yönünü tespit etmeniz gerekir ki daha sonra yazdırılan kağıtları tekrar yazıcıya koymanız gerekecek. Kendi yazıcınızda bunu anlamak için boş (ya da gereksiz) bir kağıdın bir köşesine kalemle işaret koyun ve herhangi bir deneme sayfası yazdırın, ardından sonuca bakın.  Bendeki yazıcının (Samsung ML-1610) özellikleri şu şekilde: Kağıdın yukarı bakan kısmına yazdırıyor.  Kağıdın üst kısmı içerideki kısım oluyor. Yazdır (Print) dedikten sonra Subset değeri önce odd (tek) sayfalar yazdırılır. Çıkan kağıtlar sırası hiç bozulmadan, (Toplamda tek sayıda sayfa varsa en sonuncu sayfa kenara alınmalı!!!) boş yüzeyleri görünecek şekilde ve kağıdın üst kısmı içeride olacak şekilde yerleştirilir. (Sizde yerleşim farklı olabilir buna dikkat.) Yazdır (Print) dedikten sonra Subset değeri even olanlar Ve REVERSE (TERS) ...

HP notebook fn tuşu iptal etme

Eğer siz de benim gibi fonksiyon tuşlarını (F1, F2, .... , F12) çok kullanan birisiyseniz ve hp notebookunuz ile sürekli olarak fn tuşuna basmanız gerekiyorsa, sorunun çözümü oldukça basit. Bilgisayarınızı yeniden başlatıp f10 tuşu ile bios ayarlarınıza girin. System configuration sekmesinden Active Keys seçeneğini disabled konumuna getirin. Kayıt edip çıkın. İşlem tamamdır.

dünyada kaç tane gerizekalı var

Dünyada kaç tane gerizekalı var şeklinde bir soruya ne söylenebilir ki? Ama aslında internetin geleceği bu soruya cevap bulabilecek şekilde kurgulanmış olacak. Saçma bir soru gibi görünse de, bu sorunun cevaplanması için internet kullanan kişilerin bilgilerinin tutulması ve yazdıklarının anlaşılması gereklidir. Bunun için mevcut teknoloji yeterli değildir. Eğer ki semantik web ya da benzeri bir mimari kullanılarak indexleme sistemleri oluşturulursa, ancak bu sayede bu sorunun cevabı yaklaşık olarak da olsa bulunabilir. Sonuç olarak, önemli olan dünyadaki gerizekalı sayısı değil, akıllı insanların sayısıdır :P Bu yazı aslında, google indexlenmesinin ne kadar hızlı olabileceğini bir arkadaşa ispatlamak amacıyla idi. Yazının yazılması ile indexlenmesi arasında 2 dakika bile geçmedi, hem de ilk sırada :) Detayları bende saklı. ;)